Nationaldagen
Idag är det Sveriges nationaldag.

Den väcker en del tankar och funderingar. Det finns många olika sätt att fira den på.

Under en period var det till och med  opassande att ståta med den svenska flaggan eftersom extrema grupper såg till att använda fanan på ett mindre sympatiskt sätt.
Jag är glad att vi har "tagit tillbaka"  traditionen att använda flaggan vid högtidliga tillfällen och att få vara stolta över vårt land utan att därför nedvärdera någon annan.

Tänk vad vi har det bra. Visst finns det företeelser som behöver förbättras och människor som har det svårt även här i Sverige. Det måste man ju försöka förändra på alla vis så gott det går.
Vi har dock demokrati, yttrandefrihet, rösträtt med mera. Det gäller att använda sig av detta på ett klokt sätt.

Jag såg ett inslag på TV i afton där en familj med invandrarbakgrund firade Sveriges nationaldag. När reportern frågade varför, svarade fadern i familjen att dom vill hedra nationaldagen och lära sina barn traditioner. Jag tyckte det var ett fint svar.
Det är nog rätt många Svenskar som inte håller så hårt på traditionerna. Vi har sluppit krig, jordbävningar med flera katastrofer och det gör kanske att man tar många saker för givet. Kanske blir man mer hängiven sitt land om man har haft det kämpigt.
Enda gången man hängivet hejar på sitt land är vid idrottstävlingar och landskamper av olika slag. Härligt att se lite engagemang!
Så låt oss glädja oss åt ett fritt, vackert, mångkulturellt och vidsynt land och måna om att bibehålla och förbättra det.

Avslutningsvis har jag inte själv varit ute och firat nationaldagen på någon offentlig plats. Vi har njutit av tillvaron, ätit gott, påtat i trädgården och haft det allmänt behagligt.
Att få förmånen att ha det så är definitivt något att vara tacksam för.


Kommentarer
Postat av: E-B

så fint skrivet!

du har lyckats fånga många tankar kring nationaldagen i ditt inlägg. till vår patriotism kring idrottsliga prestationer brukar jag vilja påminna om Nobelpriset, o de uppfinningar o varumärken man förknippar med Sverige, som vi kan vara stolta över o som uppmärksammas utomlands.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0